Cea mai importantă componentă a unui tanc este tunul său, iar performanța acestui element este influențată semnificativ de proiectilele pe care le utilizează.
Recent, au apărut imagini cu proiectile DM33 produse de compania germană Rheinmetall pentru Ucraina. Acesta este un proiectil de tip AP (armor-piercing), compus dintr-o „săgeată” din tungsten fixată în interiorul unui „papuc” cu diametru de 120 mm. Papucul se detașează după ce proiectilul părăsește țeava, iar ținta este lovită de elementul din tungsten, numit și penetrator, care se deplasează cu o viteză de aproape 140 de metri pe secundă.
Rheinmetall DM33 poate străpunge aproximativ 50 de centimetri de blindaj de oțel, de la o distanță de 1.800 de metri. Proiectilul este suficient de bun pentru a distruge modele de tancuri rusești precum modele mai vechi de T-72.
Însă vehicule mai moderne, precum variante mai noi de T-72 sau T-90, s-ar putea să supraviețuiască unui atac cu un astfel de proiectil, notează publicația Forbes. Rheinmetall produce însă și proiectile mult mai performante, precum DM53 și DM63. De ce primește Ucraina modelul „arhaic” DM33?
Unele dintre cele 74 de tancuri Leopard 2 primite de Ucraina nu sunt compatibile cu proiectile mai noi, din cauza sistemului de control EMES-15 cu care sunt dotate. Acesta trebuie să știe caracteristicile unui proiectil pentru a putea calcula traiectoria acestuia și a ținti corect.
Pentru ca aceste tancuri Leopard să primească proiectile DM53 sau DM63, ele ar trebui mai întâi modernizate.
Sursa foto: Rheinmetall